20 Mayıs 2014 Salı

YÜKSEK SADAKAT VE ''IV''

Yüksek Sadakat her zaman severek dinlediğim, ilgiyle takip ettiğim bir grup olmuştur.
Ne solist değişiklikleri, ne yoğun eleştirilere maruz kaldıkları Eurovision maceraları hiçbir zaman gruba olan ilgimi azaltmadı.

Söz yazarlığında ustalaşan bir isim olan ve grubun şarkılarında imzası olan Kutlu Özmakinacı, gitarda her zaman başarılı işlere imza atmış olan Serkan Özgen, davulda Alpay Şalt/Deniz Alemdar (Alpay Şalt, dördüncü albüm öncesi gruptan ayrılmıştı), klavyede Uğur Onatkut ve vokalde sırasıyla Cemil Demirbakan/Kenan Vural/Selçuk Sami Cingi isimleriyle ilk albümden bu yana Türk Rock piyasasında güzel işlere imza attılar kanımca.

Söz yazarlığı demişken mesela ilk albümden Kafile'nin hala 2000'li yıllarda yazılmış, bestelenmiş en iyi Türkçe Rock şarkılarından biri olduğunu düşünürüm. Yüksek Sadakat'in de en iyi parçalarından biridir ve tabii Cemil Demirbakan güçlü yorumuyla şarkıyı alıp götürmüştür.

Dinleyenleri bilir 2005'te çıkardıkları ilk albümleriyle yola koyulan Yüksek Sadakat, ilk albüm sonrası solistleri Cemil Demirbakan ile yolları ayırdıktan sonra daha önce Yavuz Çetin, MFÖ gibi isim ve topluluklarla çalışmış olan Kenan Vural ile yoluna devam etmiş ve 2008'de ikinci stüdyo albümleri ''Katil ve Maktül''ü dinleyicileriyle buluşturmuştu. Ayıca bu albüm Alpay Şalt'ın da gruba katıldığı albümdür.

Devam albümleri, hele ki ''ikinci'' ünvanını taşıyan albümler biraz sıkıntılı olur genellikle. İlk albümün gölgesinde kalma endişesi taşır. Hele ki ilk albümle iyi bir çıkış yakalanmışsa...

Ama bana sorarsanız ''Katil ve Maktül'' dile takılan şarkıları, Kenan Vural'ın başarılı vokalleri, başarılı sound'u ve şarkı sözleriyle en az ilki kadar iyi bir albüm olmayı başarmıştır. Grubun olgunlaşma ve kemik kitlesini oluşturmaya başladığı albüm olması açısından önemlidir bence.

Bu ikinci albümün arkasından 2011'de grup bildiğiniz gibi Eurovision şarkı yarışmasında ''Live it up'' isimli parça ile Türkiye'yi temsil etmiş ancak yarı finalde elenerek başarılı olamamıştı. Tabii eleştirilerin ardı arkası kesilmemişti.
Grup için artık bir toparlanma, yeniden işleri yoluna koyma zamanıydı ve çok geçmeden aralık 2011'de üçüncü stüdyo albümü ''Renk Körü'' dinleyici ile buluştu.

Ve grupta bir kez daha değişiklik zamanı. 2012 yazında Kenan Vural ile yollar ayrılırken yeni bir vokal arayışına giren grup aradığı kanı 2012'nin sonlarında Selçuk Sami Cingi ile buldu.

Ben kesinlikle Selçuk Sami Cingi'nin taze bir kan getirdiğini ve tarzıyla, güçlü sesiyle gruba gayet uyum sağladığını düşünüyorum. Bence güzel bir ivme yakaladılar ve bunu aynen devam ettirirler umarım.

Yüksek Sadakat'in çok sevdiğim bir yanı vardır. O da solist değişikliklerinin grubun müzik tarzını bozmaması, solist değişse de grubun oturmuş müziğinin her albümde kendini belli etmesi. (elbet solist seçimlerinin isabetli olmasının da payı var)
Bu yüzden Cingi de geldikten sonra, yeni şarkılarında da o Yüksek Sadakat tadını alabiliyorum dinlerken.

Selçuk Sami Cingi'li Yüksek Sadakat'in ilk şarkısı geçtiğimiz yıl single olarak çıkan ve Cingi'yi Yüksek Sadakat dinleyicileriyle buluşturan ''Fener'' isimli parça oldu.
Arkasından geçtiğimiz yılın sonlarında çıkan ikinci single ''Seninle'' yaklaşan dördüncü albümün ayak sesiydi.

Ve 5 mayısta dördüncü stüdyo albümü geldi: ''IV''

Dördüncü albümü tanıtmak için böyle uzunca grubun geçmişini yazmaya gerek yoktu elbet ama hazır albümden bahsedecekken gruba da değinmek, diskografilerine bir göz gezdirmek istedim.

''Fener'' ve ''Seninle'' parçalarıyla Cingi'nin gruba çok yakıştığını düşünürken, bu dördüncü albümü dinlerken de bu düşüncem perçinlenmiş oldu.
Yerli yerinde bir Yüksek Sadakat ve vokal olarak gruba yakışan, hiç de yeni eleman hissi vermeyen Selçuk Sami Cingi ile hem yenilenen hem de aynı zamanda özünü koruyan bir albüm var karşımızda.

Toplam 11 parçadan oluşan albümde daha ilk dinleyişte kendini hemen sevdiren, tekrar tekrar dinleten şarkılar mevcut. Ben şahsi favorilerimi sıralayacak olursam: Seninle, Beni Bırakma, Yürüyorum, Ucuz Roman ve Fener.

Özellikle akustik tınıları seviyorsanız hoşlanacağınızı düşündüğüm bir albüm ''IV''. Tavsiye edilir.

Bir de son olarak içimden bir ''Yüksek Sadakat top 10'' listesi yapmak geldi. İlk albümden bu yana çoğu şarkılarını severek dinlediğim için karar vermesi, ekleyip çıkarması oldukça zor bir liste oldu. Nihayetinde ben şahsi en sevdiğim 10 yüksek Sadakat şarkısını şöyle sıraladım:

1) Kafile                                         (Vokal: Cemil Demirbakan, Albüm: Yüksek Sadakat)
2) Aşk Durdukça                            (Vokal: Kenan Vural, Albüm: Katil ve Maktül)
3) Seninle                                        (Vokal: Selçuk Sami Cingi, Albüm: IV)
4) Fener                                          (Vokal: Selçuk Sami Cingi, Albüm: IV)
5) Haydi Gel İçelim                          (Vokal: Kenan Vural, Albüm: Katil ve Maktül)
6- Babamın Evinde                           (Vokal: Kenan Vural, Albüm: Katil ve Maktül)
7- İhtimaller Denizi                         (Vokal: Cemil Demirbakan, Albüm: Yüksek Sadakat)
8- En Büyük Aşk                             (Vokal: Kenan Vural, Albüm: Renk körü)
9- Savaşçının Yolu                           (Vokal: Kenan Vural, Albüm: Katil ve Maktül)
10- Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer (Vokal: Cemil Demirbakan, Albüm: Yüksek Sadakat)

Keyifli dinlemeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe