28 Ekim 2016 Cuma

KENTLER VE GÖLGELER: FRANZ KAFKA

Bugüne kadar varlığından haberdar olmadığım bir programdı TRT'nin ''Kentler ve Gölgeler'' isimli kültür-sanat programı.

Tesadüfen denk geldim ve bunca zaman ıskaladığıma çok üzüldüm. Sanırım son zamanlarda çekilmiş yeni bölümleri yok. Eğer cidden yayından kalktıysa üzücü.

Benim denk geldiğim program ise Derya Alabora'nın eşlik ettiği (her programda farklı bir isim farklı bir kentte farklı bir sanatçıyı anlatıyor.) Prag-Franz Kafka bölümüydü.

Oyuncu Derya Alabora, Prag sokaklarında gezerek, Franz Kafka'nın şehirdeki yaşantısının izlerini sürüyor ve onun edebi serüvenine ilişkin düşüncelerini aktarıyor izleyiciye.

Yaklaşık 45 dakika süren bölümde, Alabora şehirde Franz Kafka Müzesi, Kafka Cafe gibi yerlere uğruyor ve onun geçtiği sokaklardan, nişanlandığı binaya, okuduğu fakülteye kadar Kafka-Prag ilişkisine dair ayak izlerini aktarıyor.

Bölüme eşlik eden Alabora zaten çok sevdiğim bir oyuncu. Burada da programa ekstra tat katmış Kafka'ya olan sevgisi ve yorumlarıyla. Büyük bir ilgiyle izledim.

Bu arada Kafka'nın en yakın ve yazdıklarının yakılmasını vasiyet ettiği arkadaşı Max Brod'dan da söz ediliyor elbet.

Hiç düşündünüz mü Max Brod'un arkadaşı Kafka'ya ettiği ihanetin doğurduğu sonuçları? Cidden tüyler ürpertici.

Bir hayal edin. Arkadaşı Kafka'ya ihanet etmeyen ve vasiyetini yerine getiren bir Max Brod.
Dönüşüm yok, Dava yok, Milena'ya mektuplar yok. Kafka ailesi sadece Prag'da yaşayıp ölmüş bir soy isimden ibaret. Prag biraz daha sıradan bir şehir.

Demek ki bazı ihanetler çok güzel şeylere sebep olabiliyor. Brod'un arkadaşının yazdıklarına olan inancı, öngörüsü mucizevi bir şey.

Özetle siz de henüz bu belgeseli izlemediyseniz mutlaka vaktinizi ayırın derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe