24 Ocak 2021 Pazar

BİR YAZAR BİR KİTAP: İSMAİL GEZGİN- HOMO NARRANS

 "Evrim ağacının bütünlüğünden kendini ayırıp özne olmaya yeltenmesiyle bedeninde kaybettiği bilgeliği dilinde inşa etmek Homo sapiens türünün yazgısı haline gelmiştir. İnsanın sürekli konuşmasının, öyküler anlatmasının ve hatta dilin nedeni budur. Kendisi, dünya ve diğer her şey hakkında hikayeler, masallar, mitler anlatması da bundandır. Çünkü ölümlü bedene karşı ölümsüz öyküler icat etmek göbek bağında düğümlenen sızıyı biraz olsun hafifletir."


"Dilin içine düşen herkes kendinden önce geçenlerin oluşturduğu patikaları takip etmek zorundadır. Tam da bu sebeple dil bir özgürlük ve bireyleşme alanı değildir; bir aidiyet, mahkumiyettir, anlatılan bütün öykülerdeki kimliklere, inanca, değerlere dil yoluyla prangalıdır insan."


"İnsan biliyordu, bu yüzden ölüyordu, bilen ölürdü bilmeyen değil. Ölüm bilenin kaderi ve geleceğiydi, bilmeyen hayatını yaşıyordu. Bilmeme formu hayvanlıktı, hayvanlarda ölüm yoktu. Ölümü içine sığdıracak dili olmayanların ölümü de olamazdı. Bilinmezleri bilme gayretinde olan insanın ilk bildiği ve o günden bu yana kaçtığı bilgi ölümlü olduğuydu. Ona şimdiki zamanı yaşatmayan onu geçmişle gelecek arasında sıkışmış bir hayata mahkum eden bu bilgiydi. O gelecekte öleceğini bildiğinden, ölmeyecekmiş gibi planlar yapıp peşine düşen ve yaşamı da kaybeden bir canlıya dönüşmüştü."


Kendimi tutmasam daha buraya kitaptan çok alıntı koyasım var, hangi birini yazacağımı şaşırdım diyebilirim. Arkeolog İsmail Gezgin'den Homo Narrans 

Okuması, bitirmesi uzun sürdü çünkü her bir sayfasında her bir bölümünde durarak, düşünerek, hazmederek okumak istediğim bir kitap oldu. Haliyle yoğun bir okuma süreci oldu. 



Bir sayfasını, bir cümlesini bile kaçırmak istemedim okurken. Hiç kitapların altını çizen biri değilim, normalde küçük küçük notlar alırım kağıtlara fakat uzun zaman sonra ilk kez bu kitapta altını çizme ihtiyacı hissettim çünkü çok fazla kısım vardı zihnime nakşetmek istediğim.


Niçin anlatıyoruz? Niçin tutkularımız, isteklerimiz var ve niçin hiç bitmezler? Niçin gelip gitmekte olduğumuz bu dünyaya kendimizden bir şeyler bırakmak isteriz? Ve daha birçok soru ve bunların cevabını bulma yolundaki sonsuz arayışta çok güzel bir rehber Homo Narrans.

2 yorum:

  1. Blogunu takipteyim reklama tıklarsan blogumda 3 5 bir şey kazanırım fakirin yüzü güler yazmaya devam et kanka.

    YanıtlaSil

Bumerang - Yazarkafe