11 Mayıs 2013 Cumartesi

KARMATE'YE KULAK VERMEK

Karadeniz'den açılmış bir yelken, durmadan dönen, müziği Karadeniz kültürüyle öğüten bir değirmen: Karmate

Özellikle Kazım Koyuncu dönemi ile başlayan ve keskin bir yol alan, kitlelere yayılan Karadeniz Müziği, Kazım Koyuncu'nun ölümünden sonra da, onun açtığı yolda ilerleyen genç müzisyen ve gruplarla dinlenmeye, tanınmaya devam etti. Karmate de bu yolda özgün şeklini oluşturan gruplardan biri.


2005'te kurulan So Bulurt'un devamı olarak 2008 yılında Resul Dindar ve arkadaşları tarafından kurulan grup, 2009 Mayıs ayında ''Nani'' adlı ilk albümünü çıkardı.


Karadeniz'de kısıtlı da olsa varlığını sürdüren yerel dillerdeki türküleriyle, enstrümanların birbiriyle harmanlanışıyla ortaya çok güzel bir ilk albüm koyan grup, hayranlık uyandırmıştı.

Özellikle Skan Maskvama, Kara Duman, Shen Maxvel, Atma Türkü ve albümdeki diğer tüm yorumlarıyla ''Nani'', dinlenesi, tavsiye edilesi bir albüm olarak aklıma kazınmıştı.

İlk albümün ardından 2010'da ikinci stüdyo albümleri ''Nayino'' dinleyiciyle buluştu.

Albümde özellikle, söz ve müziği Yüksel Baltacı'ya ait olan, Şevval Sam ve Resul Dindar'ın düetiyle insanı alıp götüren Nayino, ilk dikkatimi çeken parça oluyor.

Geçtiğimiz yıl ise gruptan Resul Dindar ile birlikte 5 kişinin ayrıldığını öğreniyoruz. Resul Dindar kariyerine solo olarak devam ederken (Bu yıl, Divane adlı albümü çıktı) Karmate de revizyona uğradı.

Grubun yeni solisti, bayrağı Resul Dindar'dan devralan isim Hüseyin Ulusan oldu. İlk başta Resul Dindar'lı Karmate'ye alışanlar için garip gelse de dinledikçe ve zaman geçtikçe alışılacağını düşünüyorum. Kesinlikle kötü dersek haksızlık etmiş oluruz.

Grup, revizyona uğradıktan sonraki ilk albümleri ''Zeni'' ile Ocak 2013'de yoluna devam etti.
Yine zevkle dinledim, kulak verdim kendilerine.

Karmate'ye kulak vermek gerek...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe