4 Ekim 2015 Pazar

FİLMEKİMİ 2015

Ekim ayı, sinemaseverler için sadece sonbaharın bir parçası değil elbette. Heyecanla beklenen Filmekimi demek aynı zamanda.

2 Ekim Cuma itibariyle İstanbul ve Ankara programı ile açılışı yaptı Filmekimi. Cannes'de, Venedik'te ve çeşitli prestijli festivallerde boy gösteren, ödüller alan filmler Türkiye Prömiyerini Filmekimi'nde yapacak ve sinemaseverler merakla bekledikleri filmleri vizyonda önce buradan görme şansı elde edecek.

Tabii şimdi artık maraton başlamışken, ben de oturdum ve herkes gibi programın içinden beni en çok heyecanlandıran, görmek için sabırsızlandığım filmleri listeledim. Tabii bunun 5 günlük kısıtlı İzmir programının elverdiği kadar olduğunu belirtmem gerek.

1) SON OF SAUL

Aslında liste sıralı değil ama yine de birinci sıraya koyacağım, izlemek için en çok can attığım film belli: Son of Saul

Bu yılın çok konuşulan filmlerinden olan Macaristan'ın bu yıl Oscar adayı olan film; hakkındaki ''Bu zamana kadar yapılmış Soykırım filmlerinden oldukça farklı ve çarpıcı'' ve benzeri yorumlarla kendini epey merak ettiriyor.


2) THE PROGRAM                                                                                                                                   
Bir spor efsanesinden bir spor skandalının başrolü haline gelen Louis Armstrong; yükselişiyle ve düşüşüyle beyazperdede. Ben Foster'ın performansı ve Stephen Frears'ın yorumuyla. Bu etkenlerin hepsi zaten neden merakla beklendiğini açıklıyor.                                                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                       

3) THE LOBSTER                                                                                                                             

Yine büyük bir iştahla, merakla beklediğim filmlerden biri. Şüphesiz Filmekimi seçkisindeki en dikkat çeken yapımlardan biri. Yorgo Lanthimos'un nasıl bir iş çıkardığını görmek için sabırsızlanıyorum. Zaten festivalin ilk gününden sosyal medyaya düşen yorumlar da filmin ne kadar iyi olduğunu belli eden cinsten.


4) DHEEPAN

Jacques Audiard'in Cannes'dan Altın Palmiye ile dönen son filmi ''Dheepan'' da seçkideki dikkat çeken filmler arasında. Paris'teki üç Sri Lankalı Mülteciyi merkezine alan film, özellikle Avrupa ve Dünya gündemine oturan mülteci sorununun konuşulduğu şu günlerde daha da başka bir anlam taşıyor.


5) KNIGHT OF CUPS

Terrence Malick'in, çoğunlukla olumsuz yorumlar alan 2012 yapımı To The Wonder'dan sonra çektiği son filmi Knight of Cups; Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett gibi ünlü isimleri bünyesinde barındıran bir film. 2011'de uzun bir aradan sonra çektiği ve özellikle nefis sinetografisi ile görsel bir anlatı sunduğu ''Tree of Life'' sonrası umarım yine benzer bir hazzı yaşatır Malick.


6) EL CLUB

2015 Berlinale'den Büyük Jüri Ödülü ile dönen Pablo Larrain'in son filmi El Club; aynı zamanda bu yıl Şili'nin Oscar adayı. Katolik kilisesine sert eleştiriler yönelten ve mizahı da elden düşürmeden karanlık bir atmosfer oluşturmayı başaran film bu yıl oldukça ses getirdi. Benim de merak listemde.


7) YOUTH

2 Yıl önce ''La Grande Bellezza'' ile sinemaseverleri büyüleyen ve En iyi yabancı film Oscar'ını kucaklayan Paolo Sorrentino'nun ünlü oyunculardan oluşan kadrosu ve çektiği ilk ilngilizce film olmasıyla dikkat çeken Youth'da Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano ve Jane Fonda yer alıyor.



8) MISTRESS AMERICA

                             Son üç yıla Frances Ha, While We're Young gibi iki güzelliği sığdıran, samimi, tabiri caizse ''şeker gibi'' filmlerin yönetmeni Noah Baumbach bu yıl da ''Mistress America'' ile kaldığı yerden devam ediyor. Merakla beklenıyor elbette.


9) CAROL

Bu yıl Cannes Film Festivali'nde başrol oyuncularında Rooney Mara'ya en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandıran Amerikan Bağımsız Sinemasının önemli isimlerinden Todd Haynes'in son filmi ''Carol'' gittiği her festivalde çok konuşulmuştu. Belli ki Filmekimi'nde de en çok konuşulan filmlerden biri olacak.


                  10) RAMS (HRUTAR) 
                               
İzlanda'nın Oscar adayı Rams (Hrutar), Cannes'dan Belirli Bir Bakış Ödülü ile dönerek dikkatleri üzerine çekmişti. Kuzeyin soğuk havasına ters şekilde sıcak, mizahi bir hikaye barındıran film Filmekimi'nde izlenebilecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe