15 Nisan 2016 Cuma

21. İZMİR KİTAP FUARI

Sadece İzmirlilerin değil, tüm Egelilerin merakla beklediği İzmir Kitap Fuarı gelip çattı. Bu yıl 21. kez düzenlenecek olan fuar 16-24 nisan tarihleri arasında, her zamanki gibi Alsancak'taki yerinde, Kültürpark'ta 9 gün boyunca okurları ağırlayacak.

Doğan Kitap'tan İletişim'e, Can Yayınları'na kadar yine geniş yelpazede birçok yayınevinin yer alacağı fuarın bu yılki onur konuğu İzmirli şair-yazar Hüseyin Yurttaş.

Ayrıca, bu yıl, 100. yaş günü anısına Behçet Necatigil, çeşitli panel ve etkinliklerle fuarda anılacak.

Peki bu yıl fuarda okurları neler bekliyor, hangi söyleşiler ve yazarlar yer alacak, bunlardan dikkat çeken birkaç ismi yazmakta fayda var. Planını yapacak, gitmeyi düşünen okurlar için de bir dipnot olsun.

Fuarın ilk haftasonunda, İsmail Saymaz ''Toplumsal Linç'' isimli söyleşisiyle 17.30-18.30 arasında Konferans Salonu 3'te okurlarıyla buluşacak.
Yine bir başka İletişim Yayınları etkinliğinde, Fehim Taştekin ''Ortadoğu nereye gidiyor?'' isimli söyleşisiyle 14.30-15.30 saatleri arasında Konferans salonu 1'de olacak.

Fuarın ikinci ve son haftasonunda ise, 23 Nisan Cumartesi günü oyuncu ve yazar Ercan Kesal ''Mühürlenmiş Zamanın İzinde Edebiyat ve Sinema'' söyleşisiyle 14.15-15.15 arasında Konferans Salonu 3'te olacak.

Günün bir başka etkinliğinde ise, Metis Yayınları'nın düzenlediği söyleşide, Murathan Mungan ''Yazdıklarımın Etrafında'' başlıklı söyleşisiyle 15.30-16.30 arasında Konferans Salonu 3'te okurlarıyla buluşacak.

Fuar, son gününde ise Enver Aysever, İlber Ortaylı, Üstün Dökmen gibi isimleri ağırlayacak.
13.00-14.00 saatleri arasında, konferans salonu 3'te İlber Ortaylı ''Türklerin Tarihi'' isimli söyleşisiyle yer alacak.

Remzi Kitabevi'nin düzenlediği söyleşide ise, Üstün Dökmen 14.15-15.15 arasında ''Romanlar, İnsanlar, İmkanlar'' başlıklı söyleşisiyle okurlarla buluşacak. Bu söyleşi de konferans salonu 3'te gerçekleşecek.


Tabii, tüm bunlar iyi güzel fakat kitap fuarlarıyla ilgili genel olarak bir şeye de değinmek lazım. Taş çatlasın yüzde 15-20'lik indirimlerle kitap fuarları nereye kadar devam edecek?

Yayınevlerinin maalesef her yıl bu konuda ketum davrandıklarını görüyoruz. Halbuki yazarla okuyucuyu bir araya getiren kitap fuarlarında, yayınevlerinin aynı zamanda okuyucuya sunduğu indirim oranının da cezbedici olması gerekmez mi?

Bugün baktığınız zaman, zaten fuar dışında, yılın her günü okurlar çeşitli internet sitelerinden aynı indirimlerle istedikleri kitapları alabiliyorlar.
Dolayısıyla yazarların imza ve panelleri dışında, bir okur için kitap fuarlarının ayırt edici, cezbedici bir yanı olmuyor.

Umarım artık bu konuyla ilgili yayınevlerinin daha eli açık davrandıkları günleri görebiliriz.
Temennimiz her açıdan okuru kazanan, kendine çeken bir kitap fuarı olması.

Şimdiden keyifli bir fuar olması dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe