18 Nisan 2014 Cuma

YARIM KALMIŞ BİR OKURA HİSSETTİRDİKLERİYLE: GABRIEL GARCIA MARQUEZ (1927-2014)

Dün gece, bir haber hızla yayılıyor sosyal medyada.
Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, 87 yaşında hayata gözlerini yumuyor.

Garip hissediyorum kendimi. Çünkü sadece birkaç saat öncesinde Kırmızı Pazartesi'yi haftasonu alıp okuma planları yapıyordum Marquez'in ölümünden habersiz. Sadece birkaç saat öncesinde.
Bu üzücü tesadüf üzerine bir suçluluk duygusuna kapılıyorum.
Utanıyorum. Tam da Kırmızı Pazartesi'yi henüz okumadığım için kendimden utanmışken şimdi bu haber üstüne daha çok utanıyorum...

Nedendir bilmiyorum Marquez'in sayfaları ile yollarım üç kitabı haricinde buluşmadı şimdiye dek.
O yüzden bu hissettiğim suçluluk duygusu, ölümü ile yaşadığım üzüntüyü yetersiz, yapay kılıyor belki de.
Buradaki yetersizlikten kastım ölümüne üzülmemek değil, bir okur olarak üstüme düşeni yapmamış olmanın verdiği eksiklik ve üzüntü kastettiğim.

Şimdi geç de olsa Kırmızı Pazartesi'yi okuma listemde ilk sıraya koydum. Belki önümüzdeki günlerde o satırlarla buluşup kitabı bitirdiğimde Marquez'i anlamaya biraz daha yaklaşmış olurum. Ölümünün yasını ve gerçekten ölümüyle edebiyat dünyasında oluşan boşluğu daha iyi hissedebilirim.

Marquez şimdilik hala yaşıyor benim için. Okumadığım kitapları kaldığı sürece. Bana hissettireceği, anlatacağı hikayeleri, düşünceleri var olduğu sürece ölmeyecek Marquez. Çünkü o satırlarda hala bir hayat var.
Bedeni bu dünyadan gitse de satırlarıyla benim gibi henüz eksik bir okura aktaracağı şeyler olan bir yazar var: Gabriel Garcia Marquez...
O yüzden yas tutmak için erken. Henüz bir insan olarak yasını tutmuş olsam da eksik bir okur olarak yas tutmayı hak etmedim.

2 yorum:

  1. Veda mektubunu okuduğum için ölümü şaşırtmadı ama yazınızdaki bir cümle çok hoşuma gitti. "Marquez, benim için hala yaşıyor" demeniz çok doğru. O kitapları hala okumayanlar var. Yeni doğanlar da okumayanlar safında yer aldıkça kitaplar devamlı okunacak ve yazarı da okundukça anılacak. Hangi yazar için ölü diyebiliyoruz ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, her kitap okundukça yazarı da anılacak.
      Bugün biz, yarın gelecek nesiller okuyacak. Marquez'in yazıları okundukça hayat bulmaya devam edecek bütün nesillerde.

      Sil

Bumerang - Yazarkafe