13 Nisan 2013 Cumartesi

BİR FOTOĞRAF

Bazen kelimelerin bir araya gelip de anlatamadığı şeyleri, duyguları sadece bir fotoğraf anlatır.

Gerçekliği, tüm çıplaklığıyla bir fotoğraftan daha iyi ne anlatabilir?

Bazen bir haykırışın, bazen ölümün, bazen buram buram bir hüznün, bazen tarihin tozlu sayfalarının bir belgesidir fotoğraflar. Çok şey anlatırlar bizlere.

Çok acılar, katliamlar yaşandı yeryüzünde ve o anları bize en iyi, çekilmiş fotoğraflar anlattı.


İşte kelimelerin sustuğu, bir fotoğrafın çok şey anlattığı anlardan biri. Mutlaka bir yerde gözünüze takılmıştır bu fotoğraf. 1994 yılının Mart ayında Sudan yakınlarında çekilmiş.

Afrika’daki içler acısı durumu ortaya koyarcasına, gerçekleri insanın yüzüne çarpan bir fotoğraf.

Umutsuzca yerde yardım bekleyen bir çocuk ve hemen yakınında onun ölümünü bekleyen, pusuya yatmış bir akbaba.

Fotoğrafın sahibi Kevin Carter isimli fotoğrafçı. Kevin Carter 1994 Mart ayında çektiği bu fotoğrafla Pulitzer ödülünü almıştı. Ancak bu ödül ve sonrasında gelen şan, şöhret onun için hiçbir anlam ifade etmiyordu ve vicdan azabı duyuyordu. Nitekim bu fotoğrafın verdiği psikolojiye, vicdan azabına dayanamayarak 3 ay sonra intihar etti. Geride bıraktığı mektubunda ‘’ Çocuğu kurtarabilirdim, makinamı bırakıp onu kucağıma alıp yardım çadırına götürebilirdim. O an sadece gazeteci olduğumu düşünüyordum. Şimdi ise önce insan olduğumu…’’

Son sözleri bunlardı gazeteci Carter’ın. 3 aylık çektiği vicdan azabına dayanamayıp intihar etmeyi seçmişti. Maddi kazançlar, onun vicdan azabını yok edememişti.

Gerçekten öylesine etkileyici bir fotoğraf ki, Afrika’daki açlık ve sefaletle ilgili onlarca film çekilse ve kitap yazılsa yine de sadece bu fotoğraf kadar etkileyici olmazdı.

Sadece bir fotoğraf çok şey anlatır.


Bir başka fotoğraf karesi. 1964 yılında çekilmiş. Bu kez kocası Rumlar tarafından katledilen Türk bir eşin acısı yüzünden okunuyor. Acısı o kadar taze, o kadar canlı ki, sadece onun değil fotoğrafa bakan herkesin içini yakıyor adeta. Fotoğrafın sahibi İngiliz Donald McCullin. Olaydan çok etkilenen İngiliz McCullin, olaya fotoğrafçı gözüyle baktığı ve bir sosyal görevli gibi yardım edemediği için kendini suçlu hissettiğini belirtiyor.
İşte sadece bir fotoğraf karesi yaşanan acıyı, vahşeti tüm canlılığıyla gösterebilir size. Yeryüzünde yaşanan ne varsa, sadece bir fotoğraf karesinde gizlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe