13 Nisan 2013 Cumartesi

FRANKENWEENIE

Tim Burton’dan özlediğimiz tarzda gotik, karanlık, 86 dakikalık bir masal: Frankenweenie.



Tim Burton animasyonlarını hep farklı bir yerde görmüşümdür. Tim Burton’un kendine has tarzı, çocuklardan ziyade yetişkenlere yönelik fantastik anlatımıyla diğer animasyonlardan hep sıyrılmıştır.

Frankenweenie de yine buram buram Tim Burton kokan filmlerden biri. Tıpkı 2005 yılında bize izlettiği unutulmaz bir animasyon Corpse Bride gibi yine iddialı bir film. Tim Burton severlerin kesinlikle seveceğini düşündüğüm bir film oldu Frankenweenie.


Aslında, bu ”Frankenweenie” Tim Burton’un ilk kez çektiği bir proje değil. Daha önce de 1984 yılında kısa film olarak çektiği aynı adlı filmin yeniden çevrimi ve 86 dakikaya yayılmış hali.



Bir Tim Burton filminden bekleyebileceğiniz her şey bu filmde de aynen mevcut. Çeşitli filmlere göndermeler (Pet Semetary gibi), gotik bir atmosfer, fantastik olaylar yine mevcut.



Frankenstein ailesinin küçük oğlu Victor (bu isme Tim Burton severler aşina zaten, filmde duyunca yüzüme bir gülümseme yerleşmedi değil hani) ve köpeği Sparky kendi dünyalarında mutlu bir şekilde yaşamaktadırlar. Ancak bir gün Sparky’nin ölümü, Victor’u en iyi arkadaşı Sparky’den ayırır.

Okuldaki hocası Mr. Rzykruski’nin anlattıkları üzerine kafa yoran Victor, yaptığı bir deneyle Sparky’i yeniden yaşama döndürür ve olaylar zinciri başlar.


Özellikle al evde besle cinsinden sevimli Sparky ile aklıma kazınan Frankenweenie, bir Tim Burton filmi olmanın hakkını veriyor. Film, 85. Akademi Ödüllerinde en iyi animasyon dalında aday gösterilmişti. Ancak ödül, Brave filmine gitmişti. Tabii, bu ödülün doğruluğu tartışılır. Kanımca Frankenweenie, Brave’den çok daha üstün, farklı bir film. İzlenmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe