13 Nisan 2013 Cumartesi

THE IMPOSSIBLE

26 Aralık 2004 tarihinde yaşanan ve son yüz yıl içinde gerçekleşen en büyük felaketlerden biri olarak kabul edilen Güney Asya Tsunami felaketi yüzbinlerce ailenin hayatını değiştirir, sarsar. Bu ailelerinden biri de İspanyol Maria Belon ve ailesidir.

2004 yılında yaşadığı büyük felaketten sonra ülkesinde telefon bağlatısıyla katıldığı bir radyo programında yaşadıklarını anlatan Maria Belon’un hikayesi yönetmen Juan Antonio Bayona‘ yı derinden etkiler ve söylenen odur ki yönetmen Bayona, Maria Belon ile buluşur ve bu hikayeyi filme çekmek istediğini belirtir, ortaya etkileyici bir felaket filmi, Lo İmposible (The İmpossible) çıkar.

Yapım şirketi Telecinco Cinema, zarar etme ihtimaline karşılık filmin çekilebilmesi için ön koşul olarak filmin ingilizce çekilmesini ve filmde dünya çapında ünlü oyuncuların oynamasını ister.

Böylece baştan İspanyolca olarak yazılan senaryo, İngilizceye çevirilir ve oyuncular da Maria Belon’un isteğiyle kendisinin sevdiği oyuncular olan Ewan McGregor ve Naomi Watts olarak belirlenir.

Filmimiz, üç çocuğuyla birlikte noel tatilini geçirmek için Tayland’a gelen Maria-Henry çiftinin Tayland’ın ünlü tatil mekanlarından olan ve tsunami felaketinde yıkıldıktan sonra tekrar inşa edilen Orchid beach resort’a yerleşmesiyle başlar. Başlarda her şey güzeldir ta ki 26 aralık tarihine kadar.


Filmdeki tsunami sekansı, tüm felaket filmleri içierisinde çok ayrı bir yere sahip olmayı hak eden bir sekans.

Yönemen Bayona, bu tsunami sekansı için ısrarla cgi kullanmak istememiş ve bu sekans için tam bir yıl çalışılmış. Çalışıldığına da değmiş diyebilirim kesinlikle.


Tsunami felaketi sonrasında film, olayın tamamen psikolojik yönüne eğiliyor ve düz, sıradan bir felaket filmi olmaktan çıkıyor. Felaket sonrası felaketi yaşayanların ruh haline değiniyor. Bu durum özellikle anne Maria ve büyük oğlu Lucas arasındaki bağ ile çok iyi kotarılmış.


Filmde oyunculuklar da hakkını veriyor ama özellikle Naomi Watts ve Ewan McGregor’dan da öte kardeşlerin en büyüğü Lucas rolünde 96 doğumlu çocuk oyuncu Tom Holland, çok iyi bir oyunculuk sergiliyor. Filmin kilit rolü diyebiliriz Lucas karakteri için.

Naomi Watts her zamanki ayarında ancak Oscar adaylığı abartılı olmuş diye düşünüyorum. Filmdeki rolü çok etkin bir rol değil. Yan rol bile diyebiliriz.

Film ilgili ilginç bir bilgi de çiftin gerçek hikayesinin bazı ufak detaylar dışında tamamen aynı şekilde filme aktarılmış olması. Değiştirilen tek detay, filmdeki çocukların oynadığı topun, normalde sarı iken filmde kırmızı olması.

Ayrıca filmde rol alan figuranlar da tamamen tsunami felaketinin canlı tanığı olan insanlardan seçilmiş.

The İmpossible, iki saatinizi ayrıcağınıza pişman olmayacağınız, daha çok felaket değil de özellikle psikolojik filmlerden hoşlanıyorsanız sizi tatmin edecek bir film olmuş. Büyük bir dramı çok başarılı bir şekilde ele almış.

Olayın psikolojik yönünü ele almasaydı bu kadar iyi bir film olmazdı kesinlikle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe